Karamuk, dikenli bir meyve olduğu için toplama işlemi eldivenlerle yapılıyor ve olukça zahmetli olduğu biliniyor.
BİR AĞAÇTAN TOPLAMAK 7-8 SAAT SÜRÜYOR
Bir ağacın meyvelerini toplamak yaklaşık 7-8 saat sürebilir. Toplanan meyveler, yaş veya kuru olarak satılabilir ve vişne hoşafı, üzüm hoşafı gibi içeceklerde ya da tatlılarda kullanılabilir. Karamuk, tatlı ve hafif ekşi bir lezzet profiline sahiptir.
Genellikle meyve ve kökleri kullanılan bu bitkinin, dikenleri ve yaprakları da şifa kaynağı olarak kabul edilir. Doğada kendiliğinden yetişen karamuk, mayhoş ve ekşimsi tadıyla kaynatılarak tüketilir ve vücutta antikor üretimini destekleyerek çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelir.
KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI
Soğuk algınlığına karşı etkili.
İltihapları iyileştirir.
Şeker hastalarına şifa sağlar.
Tansiyonu düşürür.
Kalbi korur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Enfeksiyon ve bakterileri yok eder.
Lösemi Hastaları İçin Karamuk
Karamuk, kandaki alyuvarlara olumlu etkisi nedeniyle özellikle lösemi hastaları tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca idrar yolu iltihapları için de faydalı olduğu düşünülmektedir.
Verywell, hipertansiyonu olan bireylerde yapılan bir çalışmada, kan basıncını düşürücü ilaçlarla birlikte günlük olarak karamuk meyvesinin kullanıldığını belirtmektedir.
KARAMUK BİTKİSİ VE MEYVESİNİN KULLANIMI
Karamuk kökleri ve gövde kabukları kurutulduktan sonra çay olarak kullanılabilir. Meyveler ise taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilir; bu meyvelerden tatlılar, şuruplar ve hoşaflar yapılır. Ayrıca, yaprakları tat vermesi amacıyla çorba ve bulgur pilavına eklenebilir.